Afganistanis töötab umbes 26 000 peamiselt kohalikku päritolu turvatöötajat. Üheksa kümnendikku neist töötab USA valitsuse heaks, teatab BBC News.

Afganistani eraturvafirmad kaitsevad kõike alates diplomaatilistest missioonidest kuni humanitaarabiagentuuride ja varustuskonvoideni.

„Liiga tihti on meie sõltuvus lepingulistest eraturvafirmadest Afganistanis tugevdanud sõjapealikuid, kelle tegevus ei ole Afganistani valitsuse kontrolli all,” ütles senati relvajõudude komitee esimees, demokraat Carl Levin. „Need lepingulised turvatöötajad on ohuks meie vägede julgeolekule ja meie missiooni edule.”

Osal palgatud turvatöötajatest puudub raporti järgi väljaõpe või tulirelvadest laskmise kogemus, osa neist on aga sõjapealikud, kellel teatakse olevat sidemeid Talibaniga.

Tulutoova eraturvaäri kasv tõrjub uusi värvatavaid eemale Afganistani politseist ja armeest, kus teenimisvõimalused on väiksemad.

Juulis selgus USA kongressi uurimusest, et Afganistani varustusvedude korraldajad maksavad kümneid miljoneid dollareid aastas kohalikele sõjapealikutele, et need konvoisid ei ründaks.