Reinimaa-Pfalzi liidumaal Bundeswehri Bücheli lennubaasis algavad neil päevil ettevalmistused uute USA tuumapommide saabumiseks. Seda kinnitavad USA eelarveplaanid, mille avaldas Saksa telekanali ZDF saade „Frontal 21“, vahendab News.de.

Relvaeksperdid kinnitavad, et uued taktikalised tuumarelvad B 61-12 on olulisemalt täpsemad kui seni Büchelis olnud aatompommid. Sõja korral peavad nende USA pommidega NATO niinimetatud „tuumajagamise“ strateegia raames õhku tõusma Saksa piloodid hävitaja-pommitajatega Tornado.

„Uute pommidega ähmastuvad piirid taktikaliste ja strateegiliste tuumarelvade vahel,“ kritiseeris Washingtonis asuva Nuclear Information Projectsi esindaja Hans Kristensen.

Ka Venemaa on väljendanud suurt rahulolematust uute USA tuumarelvade Saksamaale paigutamise üle. „Meid muudab rahutuks, et riigid, kellel tegelikult tuumarelvi ei ole, nende relvade kasutamist harjutavad,“ ütles Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova ZDF-ile. „See on tuumarelvade leviku piiramise lepingu artiklite 1 ja 2 rikkumine.“

Saksa Bundestag otsustas 2010. aasta märtsis suure häälteenamusega, et liiduvalitsus peab avaldama Ameerika liitlastele survet USA tuumarelvade Saksamaalt minemaviimiseks.

Kristenseni sõnul varustatakse uute tuumapommidega B 61-12 ka teised USA baasid Euroopas, näiteks İncirlik Türgis ja Aviano Itaalias.