Iraak ei ilmutanud olulist järeleandmist ÜRO relvainspektorite küsimuses, vaid asepeaminister Tareq Aziz ütles, et inspektorite naasmine saab toimuda üksnes igakülgse leppe alusel, mis hoiaks ära USA rünnakud ja tühistaks 12 aastat kehtinud ÜRO sanktsioonid.

Araabia ministrid manitsesid ÜRO-s Iraaki rünnakutest hoidumiseks alluma maailmaorganisatsiooni resolutsioonidele, mis nõuavad inspektorite riiki lubamist kontrollimaks, et Bagdad ei valmista massihävitusrelvi.

Samas kinnitasid ministrid, et on endiselt Iraagi ründamise vastu. Saksa välisminister Joschka Fischer teatas, et Berliin suhtub sõjategevuse plaanidesse ülimalt skeptiliselt.

Bush ütles Cam Davidi residentsis Itaalia peaministri Silvio Berlusconiga kohtudes, et Saddam on korduvalt rikkunud ÜRO resolutsioone.

“Ta on hakanud ÜRO-le vastu 16 korda. Mitte üks ega kaks korda, 16 korda on ta ÜRO-le vastu hakanud,” sõnas Bush, kes kutsus sel nädalal ÜRO-d toetama Iraagi desarmeerimise resolutsiooni.

Bushi ütles, et ÜRO väärib “veel ühte võimalust tõestada oma asjakohasust” ja “demonstreerida kindlameelsust”, kuid lisas: “Teil ei maksa kahelda, et kui meil (USA-l) tuleb selle probleemiga tegelda, me teeme seda.”

Berlusconi ennustas pärast Bushiga kohtumist, et Iraaki rünnatakse juba järgmise aasta alguses, kui Bagdad ÜRO relvainspektoreid tagasi ei luba.

“Kui Iraak ÜRO-le järele ei anna, siis ma usun, et rünnakud on mõeldavad jaanuaris või veebruaris,” ütles Berlusconi.