USAs tarbitakse kaugelt kõige rohkem tubakat, kanepit, kokaiini. "Vabade ja vaprate" kodust jääb pikalt maha isegi Holland, kus on maailma ühed vabameelsemad narkoseadused, vahendab Eesti Ekspress.

USAs läbiviidud uuringus osalenutest tunnistas 42 protsenti, et on tarbinud marihuaanat, ning 16 protsenti, et on proovinud kokaiini. Seejuures ületas kokaiini tarbinud ameeriklaste arv neljakordselt uusmeremaalaste oma - "edetabeli" teise koha omaniku.

WHO uurijad küsitlesid kokku rohkem kui 54 000 inimest Ameerika Ühendriikides, Mehhikos, Kolumbias, Hollandis, Uus-Meremaal, Belgias, Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias, Ukrainas, Nigeerias, Iisraelis, Liibanonis, Lõuna-Aafrikas, Jaapanis ja Hiinas.

Teadlased tegid kindlaks, et narkootikumide tarbimine on levinum jõukates riikides. Suurim seotus kõikide narkootikumidega avaldus noorte seas ning see oli tähelepanuväärselt sarnane pea kõikides riikides: tavaliselt alustatakse alkoholi ja tubaka tarbimist vanuses 16-19 aastat; sellele järgneb kanep umbes 18-aastaselt ning kokaiin vanusevahemikus 21-24 aastat.

Uuringust selgus, et riigi narkovastane poliitika avaldab narkootikumide tarbimisele vähest mõju, sest karmimat narkovastast poliitikat ajavates riikides ei olnud mõnuainete tarbimine madalam kui liberaalsemates maades. Lausa vastupidi - USA oma rangete karistustega oli kokaiini ja kanepi tarvitamises esikohal.