IAEA peaks täna andma ÜRO julgeolekunõukogule üle raporti selle kohta, kuidas Iraan on tegutsenud oma tuumategevuse peatamise osas, kirjutab BBC. Julgeolekunõukogu algatas Iraani vastu teise vooru sanktsioone märtsis pärast seda, kui ei õnnestunud peatada uraani rikastamist. 60 päeva hiljem pidi üle antama raport riigis toimuva kohta .

USA ja teised lääneriigid nõuavad, et Teheran külmutaks kogu uraani rikastamisega seotud tegevuse, kartuses et tulemuseks võiks olla tuumarelv. Iraan ise väidab, et tegevus on suunatud rahumeelsete eesmärkide saavutamisele.

USA ei ole põrmugi rahul IAEA juhi Mohammed ElBaradei ettepaneku üle, et Iraan võiks alal hoida osa uraanirikastamise programmist. ElBaradei sõnul on Iraanil olemas teadmised tuumarikastamiseks ning fookus peaks olema nüüd suunatud hoopis sellele, kuidas vältida selle suuremahulist tööstuslikku produktsiooni.

Arvatakse, et sel nädalal külastavad ElBaradei’d USA, Prantsusmaa, Saksmaa ja Inglismaa saadikud, kes teatavad ametlikult, et aatomienergia agentuuri juhi kommentaarid „ei anna abi”, teatas anonüümseks jääda soovinud USA ametnik Reutersile.