Juubelipeo külaliste hulgas märkas „De facto“ Läti transpordiministrit Anrijs Matīssit ja transpordiministeeriumi riigisekretäri Kaspars Ozoliņši. Samuti oli kohal endine minister Aivis Ronis. Majandusminister Dana Reizniece-Ozola saabus koos abikaasa, Läti investeeringute ja arenguagentuuri direktori Andris Ozolsiga, vahendab Läti televisiooni ja raadio ühisportaal LSM.

Huvitavam on Venemaalt kutsutud külaliste nimekiri. Üks neist oli Venemaa Rudtee asepresident Salman Babajev. Teme ettevõte on Läti Raudtee üks suuremaid koostööpartnereid.

Lisaks sellele on Magonisel juba paar aastat Tšeljabinskis registreeritud ettevõtte aktsiad, mis tegeleb kaupade veoga raudteel Venemaal ja Kasahstanis.

Magonise külaliste hulgas oli ka Babajevi kolleeg ja Venemaa Raudtee presidendi Jakunini nõunik Boriss Lapidus, kes on ka Vladimir Putini võimupartei Ühtse Venemaa tööstuse ja ettevõtluse lobistidekomisjoni liige.

Kõige tähtsamaks külaliseks võib aga siiski pidada Jakuninit.

„Jakunin ei ole kunagi äriga tegelnud. See inimene on alati olnud riigivalitsemise juures või töötanud riigiettevõtetes. See on toimunud Vladimir Putini karjääri kõrval. Nad olid koos Peterburis, koos asutasid kooperatiivi Ozero. Koos töötasid nad KGB-s. Iga kord, kui Vladimir Vladimirovitši saatis karjääris edu, sai mõne aja pärast uue töökoha ka Vladimir Jakunin,“ ütles Venemaa korruptsioonivastase võitluse fondi uurija Georgi Alburov.

Ilmselgelt on Jakunini sidemed Putiniga lähedased. Lisaks sellele on Jakunin Kremli ruupor mitte ainult Venemaal, vaid ka välismaal.

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs keeldus „De facto'le“ intervjuud andmast, teatades, et ei kommenteeri eraüritusi. Läti rahvuslaste ühendus, mis on muidu olnud tuline sanktsioonide pooldaja, on seekord diplomaatilise lahenduse poolt. „Mina isiklikult ei näe automaatselt midagi negatiivset selles, kui raudteede juhid külastavad teineteise eraüritusi, kui see on sümboolne sõpruse kinnitamine,“ ütles Läti seimi väliskomisjoni liige Jānis Dombrava rahvuslaste ühendusest.

Transpordiminister Matīss ütles „De facto'le“, et ainult tervitas Magonise Vene külalisi. „Tal [Jakuninil] ei ole Euroopa Liidus mingeid liikumispiiranguid. Ma oletan, et ta oli Lätis eraüritusel härra Magonise kutsel. Lisaks sellele külastab ta kindlasti ka teisi Euroopa Liidu liikmesriike. Nii et ma ei arva, et see on mingil viisil – juriidiliselt või mõnel teisel – hukkamõistetav. Vastupidi! Näidati suhteid, mis on isiklikud suhted härra Magonise vastu, see on väga positiivne signaal.“

Magonis ise ütles oma sekretäri kaudu „De facto'le“, et seda, milliste inimestega ta suhtleb, ning eraüritusi ta ei kommenteeri.