Assadi pühapäevane televisioonis üle kantud kõne oli tema esimene avalik esinemine alates juunist. Assad nimetas oma vastaseid jumala vaenlasteks ja lääne marionettideks ning teatas, et Süüria tahab läbi rääkida isanda, mitte teenritega. Assadi sõnul ei ole Süüria diplomaatiliste sammude vastu, kuid ei pea läbirääkimisi terroristlike ideedega inimestega, vahendab BBC News.

Assad esitles plaani, mis sisaldas endas rahvusliku dialoogikonverentsi kokkukutsumist ja referendumit rahvusharta üle.

USA riigidepartemangu pressiesindaja Victoria Nuland ütles Washingtonis, et kõne oli režiimi järjekordne katse võimust kinni hoida ning see ei aita kuidagi kaasa Süüria rahva eesmärgile, milleks on poliitiline üleminek.

Nuland lisas, et algatusel pole midagi ühist reaalsusega ning see õõnestab rahvusvahelise rahuvahendaja Lakhdar Brahimi jõupingutusi.

Nuland kordas üleskutset president Assadile ametist lahkumiseks, mida tegi ka Euroopa Liidu välispoliitiline esindaja Catherine Ashton.

Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu nimetas Assadi kõnet kõige selle kordamiseks, mida ta on kogu aeg rääkinud, ning Suurbritannia välisminister William Hague ütles, et tühjad reformilubadused ei lollita kedagi.

Oma kõnes nimetas Assad mitmeid samme, mida pakkus kriisi lahendamiseks:

Välised jõud peaksid lõpetama tema sõnul terrorirühmituste relvastamise. Armee peataks seejärel sõjalised operatsioonid, jättes endale õiguse kaitsta riiklikke huve. Valitsus võtaks ühendust „Süüria isikute ja poliitiliste parteidega“, et korraldada rahvusliku dialoogi konverents. Konverents püüaks koostada rahvusharta, mis pandaks referendumile, mille järel korraldataks parlamendivalimised ja moodustataks uus valitsus.

Opositsiooniline Süüria rahvuslik koalitsioon lükkas ettepanekud tagasi. Selle pressiesindaja Walid Bunni ütles Reutersile, et koalitsioon ei rahuldu millegi vähema kui Assadi ja tema valitsuse lahkumisega.