Justiitsministeeriumi õigusbüroost Luurekeskagentuuri (CIA) palvel Valge Maja nõunikule Alberto Gonzalezele saadetud memos öeldakse, et rahvusvahelised piinamist keelavad seadused võivad terrorivastases sõjas ülekuulamiste puhul olla põhiseadusega vastuolus.

Vangi võetud kahtlusaluse piinamine “võib olla õigustatud”, kui piinamist rakendav USA valitsuse töötaja “teeb seda selleks, et hoida ära Al-Qaeda terrorivõrgustiku uusi rünnakuid Ühendriikidele”, märgiti dokumendis.

“Enesekaitsevajadus võib anda õigustuse, mis elimineerib hilisema kriminaalvastutuse”, seisab 50-leheküljelises dokumendis, millele on alla kirjutanud justiitsministri abi Jay Baybee.

Memo alusel valmis 2003. aasta märtsis salajane raport, mille Pentagoni juristid koostasid kaitseminister Donald Rumsfeldile Kuubal asuva Guantanamo baasi komandöride kurtmise peale, et neil ei õnnestu tavameetoditega kinnipeetavatelt piisavalt informatsiooni kätte saada. Raporti sisu avalikustas esmaspäeval Wall Street Journal.

2003. aasta märtsi raporti kohaselt ei piira president George W. Bushi USA vägede ülemjuhatajana USA ega rahvusvahelised piinamist keelustavad seadused.

56-leheküljeline raport kinnitab presidendi “täielikku võimu sõjapidamise üle”, mis ületab rahvusvahelised lepingud, muu hulgas globaalne piinamist keelustav leping, Genfi konventsioonid ja USA piinamist keelustav föderaalseadus.

“Kinnitamaks presidendi põhiseaduslikku võimu sõjalise kampaania juhtimisel tuleb piinamise keelustamist pidada tema ülemjuhataja-volitustest tulenevalt ülekuulamiste ajal mitterakendatavaks,” märgitakse raportis.

Posti käsutusse jõudnud 2002. aasta augustist pärinevas memos väidetakse, et mõõduka või lühiajalise valu tekitamine ei pruugi veel olla piinamine, mis tähendab “intensiivset valu koos tõsise füüsilise vigastusega nagu mõne organi ülesütlemist, kehatalitluse halvenemist või isegi surma”.

Ajalehe sõnul on USA armee käsiraamatud piinamise asjus märksa rangemad, keelates keemilistest ainetest või kinnisidumisest põhjustatud valu tekitamise, pikaks ajaks seisma, istuma või ebanormaalses asendis põlvitama sundimise ja toidust ilmajätmise.

Organisatsiooni Human Rights Watch ametnik Tom Malinowski ütles, et 2002. aasta dokument on kõige hullem asi, mida ta Abu Ghraibi skandaali puhkemisest saadik on näinud.

Tema sõnul kaalutlevad memo koostajad nagu sõjakuritegude komisjon, mis püüab leida teid vastutuselevõtmisest kõrvalehiilimiseks.