USA mereväe lepinguline kaastöötaja ja reservist Alexis avas esmaspäeval mereväe peakorteris tule ja tappis 12 inimest, enne kui politsei ka tema enda maha lasi, vahendab Reuters.

Pentagon teatas, et vaatab üle sõjaväeobjektide turvameetmed kogu maailmas ning Valge Maja lubas vaadata üle föderaalvalitsuse lepinguliste kaastöötajate töölevõtmise standardid.

Kaitseministeeriumi peainspektori teisipäeval avaldatud raportis paljastati turvalisusealased möödalaskmised, mille tõttu pääses 52 süüdi mõistetud kurjategijat ligi mereväe objektidele, sest eelarvekärped on nõrgendanud kontrolli.

Rhode Islandi osariigi Newporti politsei oli aga Alexise käitumise pärast augustis toimunud ärireisi ajal sinna niivõrd mures, et võttis ühendust mereväe politseiga.

Alexis rääkis Newporti politseile, et usub, et inimesed jälitavad teda ja „saadavad vibratsioone läbi tema keha“, selgub politsei raportist.

Alexis rääkis, et on vahetanud kaks korda hotelli, et vältida müra, mida ta kuuleb põranda ja lae kaudu, ning inimesed, kes teda jälitavad, kasutavad „mingisugust mikrolaineaparaati“, et mitte lasta tal magada.

Newporti politsei võttis ühendust mereväe politseiga, kust lubati uurida, kas Alexis on tõesti mereväebaasi lepinguline töötaja.

Lisaks sellele teatas CNN, et Alexis võttis viimasel ajal ühendust kahe veteranideadministratsiooni haiglaga ja arvatakse, et ta otsis sealt psühholoogilist abi.

„Esialgsed teated viitavad sellele, et see on isik, kellel võis olla probleeme vaimse tervisega,“ ütles USA president Barack Obama hispaaniakeelsele televõrgustikule Telemundo.

Merevägi saatis Alexise austusavaldustega erru, vaatamata sellele, et ta oli 8-10 korda määrustiku vastu eksinud.

Ühe ametniku sõnul tehti Alexisele taustauuring 2007. aasta augustis ning 2008. aasta märtsis otsustati, et tal on õigus käsitleda „salajast“ materjali. Need load kehtivad kümme aastat, mistõttu ei olnud Alexisel veel vajadust neid uuendada.

Alexise tööandja, infotehnoloogiafirma The Experts kontrollis tema tausta viimase aasta jooksul ja avastas vaid kerge liiklusrikkumise, kuigi Alexisel oli olnud mitmeid kokkupuuteid politseiga.