Türgi noorteliidu veebilehele üles pandud avalduses on öeldud, et meremeestele tõmmati kotid pähe protestiks Ameerika „imperialismi“ vastu Lähis-Idas ja teistes piirkondades, vahendab CNN.

„Elagu allasurutud rahvaste sõda imperialismi vastu,“ öeldakse avalduses.

USA Euroopa väejuhatuse pressiesindaja kapten Greg Hicks ütles CNN-ile, et USA mereväeametnikud teevad juhtumi uurimisel koostööd saatkonnaga. Kolm meremeest viga ei saanud ning on tagasi laeva pardal. Arstiabi nad ei vajanud.

Ründajad on arvatavasti Türgi uusrahvuslased, kes karjuvad kohaliku meedia teatel selliseid loosungeid nagu „Yankee Go Home“. Nad ei paista olevat seotud naaberriigis Süürias tegutseva Islamiriigiga. Selle asemel kannavad nad Türgi lippe ning Türgi Vabariigi sekulaarse asutaja ja läänelikumaks muutja Mustafa Kemal Atatürki portreesid.

Türgi välisministeerium tegi avalduse, milles mõistis rünnaku hukka.

Pähe tõmmatud kotid viitavad juhtumile, kui USA väed vahistasid 2003. aastal Põhja-Iraagis Türgi erivägede sõdurid, kes väidetavalt toimetasid salakaubana relvi Türgi toetatud grupeeringule Iraagi Kirkuki linnas. Ameeriklased tõmbasid türklastele kotid pähe, mis tekitas Türgi ühiskonnas suurt pahameelt.