Hill ütles ajakirjanikele esinedes, et USA on saatnud Pyongyangile diplomaatiliste kanalite kaudu oma „sügava mure“ kohta selge sõnumi, ÜRO kaudu saadetud teatele pole Pyongyang veel vastanud, teatab Fox News.

Samal ajal üritab Washington koondada Põhja-Korea välja kuulutatud tuumakatsetuse plaani vastu ühtset rahvusvahelist diplomaatilist rinnet. USA luure tegeleb võimalike katsetuspolügonide eriti hoolika jälgimisega.

USA välisminister Condoleezza Rice on võtnud ühendust oma Aasia ja Euroopa kolleegidega. Riigidepartemangu pressiesindaja Tom Casey sõnul tahab Rice veenda oma kolleege „saatma karmi ja ühist signaali, et sedasorti ähvardused ei ole kindlasti aktsepteeritavad.“

Ühe anonüümse USA luureametniku sõnul on neil Põhja-Koreas näha inimeste, materjalide ja sõidukite liikumist ühe võimaliku katsetuspiirkonna ümbruses. Samas toimus sedasorti liikumist ka mõne kuu eest, mil katsetust siiski ei tehtud.

Põhja-Korea andis teisipäeval ametlikult teada oma kavast korraldada tuumakatsetuse, et tugevdada oma tuumarelvade arsenali, tekitades oma teatega uue rahvusvahelise kriisi.

Jaapan, Hiina ja Lõuna-Korea teatasid, et peavad lähipäevadel mitmeid tipptasemel kohtumisi, silumaks omavahelisi erimeelsusi ning koordineerimaks ühist strateegiat Pyongyangi suhtes.