Agendid esinesid riiulifirma töötajatena, ostsid piisava koguse radioaktiivset materjali ning tõid selle üle piiri nii lõunapoolsete kui ka põhjapoolsete piiripunktide kaudu, vahendab CNN.

“See näitab, et riiki on kergem tuua radioaktiivset materjali kui köharohtu,” ütles üks komitee töötaja.

Komisjon alustab arutelu piirikontrolli tugevdamise üle ning erilise tähelepanu all on võimaliku tuumaterroriga kaasnevad küsimused.

Kuigi USA on viimase 12 aasta jooksul andnud 36 riigile tehnoloogiat, mille abil avastada tuumasmugeldamist, pole selle tehnika kasutamine alati tõhus. Paljudes riikides on piir kas valvamata või on piirivalve korrumpeerunud.

Uurimisraportid on teravalt kriitilised riigi välisministeeriumi suhtes, kes ei oma ülevaadet, kus ja kuidas seda tehnoloogiat kasutatakse.

USA tuumajärelvalve komisjoni esindaja David McIntyre ütles, et üle piiri toodavate materjalide risk on väiksem, kui senati komitee kardab, kuid tunnistas, et ta ei tea, millist kraami üle toodi.

McIntyre möönis, et teda teeb väga murelikuks riiklike dokumentide võltsimine ja võimalus taoliste dokumentidega üle piiri saada.