“Paljudes araabia maailma paikades muutuvad tavalised kodanikud aina rahutumaks ja häälekamaks. Hiljutised sündmused näitavad, et õige katalüsaator, nagu näiteks Iisraeli-Palestiina kokkupõrgete puhkemine — võib inimesed tegutsema ajada,” ütles Tenet iga-aastases kõnes USA riiklikku julgeolekut ähvardavaist ohtudest.

Alates palestiinlaste ülestõusu puhkemisest septembris on hukkunud vähemalt 318 palestiinalst, 52 juuti ja 13 Iisraeli araablast.

Teneti sõnul võib rahutu avalikkus ikka kergemini tegutseda “ilma mingi tuvastatava juhtkonna või organisatsioonilise struktuurita,” kasutades sidevahendeid, näiteks internetti.

Araabia maade regionaalsete liidrite uus põlvkond, kelle hulka kuulub ka Süüria president Bashar al-Assad, peab toime tulema “muutusi nõudva rahva ning sügavalt juurdunud ja oma ’status quo’ säilimise eest tõsiseks võitluseks valmis bürokraatiaga”, ütles Tenet, kes on osalenud Lähis-Ida rahupüüdlustes ning regiooni sageli külastanud, et aidata Iisraeli ja Palestiina Omavalitsuse vahelisi julgeolekumeetmeid korraldada.

Teneti sõnul suurendavad pingeid ka viletsad majanduslikud väljavaated ja kiire rahvastikukasv.

Tema arvates peavad araabiamaade valitsused varsti valima kas järkjärgulised reformid, mis tõenäoliselt ei aita ületada regiooni suurenevat mahajäämust muust maailmast, või üldised muutused, mis võivad õhutada iseseisvat poliitilist aktiivsust.

“Esimese tee valimine võib suurendada pingeid noorema, vaesema ja poliitiliselt enesekindlama elanikkonna seas,” ütles ta.