Ametnikud rõhutasid, et miski ei ole kindel, kuid viimase 3-4 päeva jooksul on ilmnenud mitmeid muretsema panevaid märke, vahendab CNN.

„See on pannud meid mõtlema, et Venemaa edasise sissetungi tõenäosus on suurem kui varem arvati,“ ütles üks ametnikest.

Vägede koondamist peetakse sarnaseks Moskva sõjaliste sammudega enne Tšetšeeniasse ja Gruusiasse sissetungimist nii üksuste arvu kui nende võimekuse osas.

USA sõjavägi ja luureametnikud on selle hinnanguga kurssi viinud ka kongressi.

Esindajatekoja relvajõudude komitee vabariiklastest liikmed saatsid kolmapäeva õhtul Valgele Majale salastatud kirja, milles väljendasid muret arenevate sündmuste pärast.

Komitee teatas, et neil on sügav eelaimdus, et Moskva võib sisse tungida Ida- ja Lõuna-Ukrainasse, liikudes läände Transnistria suunas, ning üritada maade hõivamist ka Balti riikides.

Komitee liikmed märkisid, et USA Euroopa väejuhatuse ülem ja NATO sõjaline juht kindral Philip Breedlove on öelnud, et Venemaal on piisavalt vägesid, et astuda samme nendes piirkondades.

USA luurehinnang sisaldab järgmisi tähelepanekuid:

Venemaa piiril Ida-Ukrainaga on üle 30 000 sõjaväelase, mida on märkimisväärselt rohkem kui on vaja „õppusteks“, mida Venemaa väidab läbi viivat, ning pole mingit märki, et väed asuksid oma kodubaasidesse naasma.

Ukraina piiril olevad väed sisaldavad suurel hulgal motoriseeritud üksusi, mis võivad kiiresti liikuda. Täiendavad eriväed, dessantväed, õhutranspordi- ja muud üksused, mida vajataks, paistavad olevat kõrgendatud valmisolekus teistes kohtades Venemaal.

On täiendavaid luureandmeid, et veelgi rohkem Vene vägesid „kindlustavad“ piirialasid. Kõik väed on paigutatud potentsiaalse sõjategevuse läbiviimiseks.

Juba piirialadel paiknevad Vene väed sisaldavad õhutõrjet ja ratastel sõidukeid.

USA usub, et Venemaa võib Ida-Ukrainasse sisse tungida ja luua maaühenduse Krimmiga.

Usutakse, et Vene jõud ründavad kolme Ukraina linna – Harkivi, Luhanski ja Donetski suunas, et tekitada maad mööda ligipääs Krimmile. Vene väed on USA luureinformatsiooni järgi praegu paigutatud Rostovi, Kurski ja Belgorodi oblastitesse.