Clapper ütles, et Briti ajalehe Guardian kolmapäevane paljastus ülisalajase kohtuorderi olemasolu kohta, mille alusel kogutakse andmeid kommunikatsioonifirma Verizon miljonite klientide telefonikõnede kohta, ähvardab potentsiaalselt tekitada pikaajalist ja pöördumatut kahju USA võimele identifitseerida ja regeerida paljudele ohtudele, millega riik silmitsi seisab, vahendab Fox News.

„Artikkel jätab tähelepanuta võtmetähtsusega informatsiooni selle kohta, kuidas salajast luureandmete kogumise programmi kasutatakse terrorirünnakute ärahoidmiseks ja arvukate turvameetmete jaoks, mis kaitsevad privaatsust ja kodanikuvabadusi,“ ütles Clapper. „Ma usun, et Ameerika rahvale on oluline mõista selle sihtotstarbelise terrorismivastase programmi piiranguid ja põhimõtteid, mis selle kasutamist juhivad. Et anda programmist põhjalikum ülevaade, olen ma andnud korralduse, et teatud informatsioon, mis puudutab välisluure järelevalveseaduse „äriandmete“ sätet, vabastataks salastatuse alt ja avalkustataks viivitamata.“

Clapperi sõnul on valitsusel keelatud programmi abil saadud telefoniside metaandmeid valimatult läbi sõeluda. Kogu saadud informatsioonile kehtivad Clapperi väitel ranged kohtulikud piirangud selle läbivaatamise ja menetlemise kohta. Ainult kohus saab anda loa andmepäringuks, kui on olemas põhjendatud kahtlustus, mis põhineb spetsiifilistel faktidel, et päringu tegelik alus on seotud välismaise terroriorganisatsiooniga.

USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) endine ametnik ütles Fox Newsile, et föderaalne juurdlusbüroo (FBI) ja NSA on USA internetifirmadelt välja nõudnud audio-, video- ja fotomaterjali.

Ametniku sõnul algas programm 2007. aastal ja on nüüd teises faasis. Firmadelt saadud metaandmeid kasutatakse kahtlaste isikute identifitseerimiseks ja teiseselt otsitakse läbi ka sisu. Seda materjali hoitakse ametniku sõnul ilmselt NSA Utah' osariigis asuvas andmekeskuses.

Salajase programmi koodnimi on ajalehe Washington Post teatel PRISM ja sellest pole avalikult varem räägitud. Programmist teadlikud olnud kongressi liikmed on väidetavalt andnud vaikimisvande.

Programmis osalevad teadlikult Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ja Apple, teatas Washington Post.

Mitmed internetifirmad tegid neljapäeval avalduse, milles teatasid, et allusid korraldustele ainult siis, kui olid seaduse järgi selleks kohustatud.