USA siseriikliku julgeoleku departemangu vanemluureametnik Charles Allen peab väljendit segavaks, sest see tekitab islamimaades vaenulikkust, vahendab The Financial Times.

President George Bush tegi „sõjast terrorismiga” pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid ühe oma käibefraasidest. Washingtonis ei olda siiski üksmeelel, kas seda väljendit peaks kasutama.

Moslemite jaoks võib sõnade „sõda”, „terrorism” ja „islam” kasutamine samas kontekstis tähendada kokkuvõttes sõda islami vastu.

Kui sõjavägi kipub üldiselt kasutama sama keelt, mida presidentki, üritab ühendatud staabiülemate komitee esimees admiral Mike Mullen, kes hiljuti kohtus mõõdukate moslemi liidritega, et nende mured ära kuulata, tagada, et tema keelekasutus ei tekitaks ettekujutust sõjast islami vastu.

Mulleni esindaja sõnul tuleks rõhutada, et sõda ei peeta mitte islami, vaid vaenlaste vastu, kes kasutavad väärastunud ettekujutust sellest usust, et õigustada süütute tsiviilisikute tapmist.

50-aastase töökogemusega CIA veteran Alleni sõnul on al-Qaida propaganda viimase 18 kuu jooksul läbi teinud hämmastavaid muutusi. Al-Qaida meediatiib As-Sahab püüab Ameerika avalikkusega suhelda „Ameerika oma keeles”.

Väga julgustav on Alleni sõnul see, et mõned mõjukad islamimaailma tegelased on end al-Qaidast distantseerinud. USA peaks al-Qaidale vastu astuma rõhutades moslemimaailma enda al-Qaida-vastast kriitikat.