Raport on vastuolus USA administratsiooni valdavalt optimistlike Iraagi-avaldustega. Bush tunnistas küll möödunud nädalal, et olukord Iraagis on ikka veel raske, kuid kinnitas, et jaanuariks kavandatud valimised toimuvad kindlasti ettenähtud ajal.

Salastatud riiklikus luurehinnangus, mis on koostatud erinevate luureagentuuride seisukohtade põhjal, esitatakse kolm võimalikku sündmuste arengut Iraagis 2005. aasta lõpuni. Halvim prognoos on kodusõja puhkemine, parim ennustus aga näeb Iraaki stabiilsena nii poliitika, majanduse kui julgeoleku vallas, teatas tundmatuks jääda soovinud ametnik Reutersile.

Tegemist oli esimese luurehinnanguga Iraagile pärast 2002. aasta oktoobrit. Selle koostas riiklik luurenõukogu ning kiitis heaks Luurekeskagentuuri (CIA) peadirektori kohusetäitja John McLaughlini juhitud komisjon.

“Selles ei paista olevat palju optimismi,” ütles ametnik.

Ametnike sõnul on raportis USA seadusandjate ees seisvad väljakutsed esitatud nii, et neile oleks võimalik lahendust leida, ning halvimatele stsenaariumidele keskendumine on sihilik.

Korralduse luurehinnangu koostamiseks andis CIA eelmine peadirektor George Tenet, kes lahkus ametist tänavu juulis. Raport esitati enne Iraagi julgeolekuolukorra märkimisväärset halvenemist.

“Selles (dokumendis) on märkimisväärne kogus pessimismi,” ütles üks 50-leheküljelise raportiga tutvunud valitsusametnik New York Timesile.

Mullu jaanuaris esitatud mitteametlikus hinnangus Iraagile hoiatati, et demokraatia ehitamine selles riigis võib kujuneda pikaks ja raskeks protsessiks ning siseriikliku konflikti oht on tõsine.

Bush on viimastel kuudel korduvalt rõhutanud edusamme Iraagis, kuid tunnistanud ka raskusi.

Veel kolmapäeval oli Valge Maja toon Iraagist rääkides positiivne. “Teate, Iraagi teel on igal sammul olnud pessimiste ja käteringutajaid, kes ütlevad, et seda pole võimalik teha,” ütles Valge Maja pressiesindaja Scott McClellan.

USA demokraatide presidendikandidaat John Kerry kritiseeris kolmapäeval teravalt Bushi administratsiooni Iraagi-poliitikat, avaldades muu hulgas kahtlust, kas tuleva aasta jaanuaris saab Iraagis üldse valimisi läbi viia.