"Juhul, kui Põhja-Korea astub julgeid samme ja loobub kiiresti tuumarelvadest, on USA valmis töötama koos Põhja-Koreaga nende lõunanaabritest sõpradega võrreldava õitsengu saavutamiseks," lubas Pompeo ühisel pressikonverentsil Lõuna-Korea välisministri Kang Kyung-whaga.

USA välisminister lubas Põhja-Koreale ulatuslikku majandusabi tingimusel, et Kim Jong-un on valmis läbipaistvalt alustama tuumaarsenalist vabanemist ja senisest retoorikast loobuma. "Juhul, kui esimees Kim valib õige tee, on Põhja-Korea rahvast ootamas rahust ja õitsengust pulbitsev tulevik," teatas Pompeo.

USA president Donald Trump kohtub Kimiga tuumakõnelusteks täpselt kuu aja pärast Singapuris.

Pompeo külastas sel nädalal ka Pyongyangi, et valmistada ette Trumpi ja Kimi tippkohtumist. Temaga koos lahkus Põhja-Koreast ka kolm ameeriklasest vangi, kes vabastati läbirääkimiste tulemusel Kimi poolt hea tahte märgina.

Tema sõnul oli tal Põhja-Korea juhiga hea vestlus "sügavate ja keerukate probleemide üle, väljakutsetest ja strateegilistest otsustest, mida Kimil tuleb langetada".

USA välisminister märkis, et Kimil paistis olevat valmisolek tuumarelvadest täielikult loobuda, ta on valmis ka seda tõestama. "Me nõuame karmi kontrolliprogrammi, mida viiksime läbi koos partneritega üle kogu maailma," selgitas Pompeo.