Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu ütles, et USA president Donald Trump lubas seda telefonivestluses oma Türgi ametivenna Recep Tayyip Erdoganiga, vahendab uudistekanal BBC.

Valge Maja teatas telefonikõne järel samuti, et vaatab üle oma toetust mässulistele Süüria aladel, kuid ei nimetanud konkreetselt Kurdi Rahvakaitseüksust (YPG). Türgi on avaldanud vastuseisu ameeriklaste otsusele toetada Islamiriigi vastu võitlevaid kurde nende piiridel.

Washington näeb kurdide üksusi võtmetegijatena Islamiriigi väljatõrjumisel Süüriast, kuid Ankara vaatenurgast on tegu terroriristide ja Kurdi Töölispartei (PKK) käepikendusega, mis võitleb Ankara vastu Türgi kurdienamusega kagualadel.

USA teeb vahet kurdide erinevatel rühmitustel, sh YPGl ja PKKl. Tänavu kevadel teatas USA relvade tarnimisest kurdi elementidele, kes alustasid koos opositsiooniliste araabia vägedega Islamiriigi de facto pealinna Raqqa tagasivõtmist.

„USA president Trump andis oma kindralitele väga avatud moel juhise, et YPGle enam relvi ei tarnita,“ vahendab uudistekanal Hurriyet Daily Cavusoglu sõnu.

Trump andis seesuguse lubaduse pärast seda, kui president Erdogan väljendas taas kord muret YPGle tarnivate relvade ja militaarsõidukite pärast.

Kui see vastab tõele, on tegemist ameeriklaste märkimisväärse poliitilise kannapöördega. Ameeriklased avaldasid seni kurdidele toetust, nähes neid oluliste partneritena võitluses Islamiriigi vastu,