Rünnak, milles sai surma neli inimest, nende hulgas ka USA suursaadik Liibüas Christopher Stevens, leidis aset 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute 11. aastapäeval ning oli ajendatud moslemite raevust Ühendriikides vändatud islamisvastase filmi vastu, vahendab BNS.

Washingtonis, kus vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney on kritiseerinud president Barack Obama valitsuse reageeringut rünnakule, tuntakse sügavat huvi, kas ründajad olid lihtsalt osa raevunud rahvahulgast või oli tegemist organiseeritud rünnakuga.

Riikliku terroritõrje keskuse direktor Matthew Olsen ütles kolmapäeval parlamendiliikmetele, et ehkki mitu küsimust on veel vastuseta, võib ta nimetada rünnakut "terroristlikuks".

"Hetkel meile parim teave, faktid viitavad sellele, et tegemist oli oportunistliku rünnakuga meie konsulaadi vastu," ütles ta senati sisejulgeolekukomitee ees esinedes.

Konservatiivne telekanal Fox News viitas samas "luureallikatele", mille kohaselt oli rünnakuga seotud USA terrorismivanglas Guantánamos viibinud kinnipeetu Sufyan Ben Qumu, kes sealt 2007. aastal oma kodumaale Liibüasse üle viidi ning järgmisel aastal vabastati.

USA välisminister Hillary Clinton esineb kongressi liikmetele neljapäeval suletud uste taga peetaval luurealasel koosolekul.

Olsen märkis, et kahtlustatavate nimekirjas on al-Qaida kohalik haru.