USA 7. laevastiku komandöri Jeff Davise sõnul viidi laevad pühapäeval ettevaatusabinõuna eemale tuumajaama suhtes tuulealustelt positsioonidelt, teatab ABC News.

Lennukikandja on üks seitsmest USA sõjalaevast, mis viidi kiiresti Jaapani idarannikule, et aidata pärast reedest maavärinat ja tsunamit kaasa päästetöödele.

Laeva meeskond sattus kerge radiatsiooni kätte.

Davise sõnul avastati radiatsioon kõigepealt kolme helikopteri pardal olevate õhuosakeste detektorite abil umbes 100 kilomeetri kaugusel rannikust.

Ka detektorid USS Ronald Reagani pardal andsid endast märku, kui alus asus 160 kilomeetri kaugusel Fukushima tuumajaamast kirdes. Davise sõnul olid kiirguse allikaks tuumajaamast õhku paiskunud osakesed.

Kui helikopterid lennukikandja pardal maandusid, leiti nende välispinnalt radioaktiivset saastet. Avastati, et 17 meeskonnaliiget ja kolm kopterit olid sattunud kerge kiirguse kätte.

Saastest vabaneti pesemise abil ning meeskonnaliikmetel seljas olnud riided hävitati.

USS Ronald Reagan liikus põhjapoole, radiatsioonipiirkonnast eemale ning kopterid ei tõuse õhku enne, kui leitakse viis kiirgusohu vähendamiseks nende meeskonnaliikmetele.