USA keskväejuhatus teatas, et transpordilennukid C-130 Hercules viskasid mitmel korral kurdidele relvi ja muud varustust, mille andsid Iraagi kurdi võimud. Eesmärk on võimaldada vastupanu jätkumist Islamiriigile, mis üritab Kobanit täielikult oma kontrolli alla saada, vahendab Associated Press.

Kurdide õhust varustamine pahandab peaaegu kindlasti Türgit, kes on teatanud, et on vastu igasugustele USA relvasaadetistele kurdi võitlejatele Süürias. Türgi peab kurdide peamist organisatsiooni Süürias 30 aastat Türgi vastu sõdinud kurdi tööpartei PKK laienduseks. USA ja NATO on kuulutanud PKK terrorirühmituseks.

USA president Barack Obama helistas laupäeval Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile, et arutada olukorda Süürias ning teavitada teda plaanist pühapäeval kurde õhust varustada, teatas üks administratsiooni ametnik ajakirjanikele. Erdoğani reaktsiooni ta ei kirjeldanud, kuid Türgi vastuseis on USA-le üldiselt teada.

Kolm USA transpordilennukit viskas alla 27 pakki relvade, laskemoona ja meditsiinitarvetega.

USA ametnike sõnul sattus enamik alla visatud tarvetest kurdi võitlejate kätte. Mingit vastupanu USA transpordilennukid ei kohanud.