Rockwell A. Schnabel rõhutas 1. mail aset leidva ajaloolise laienemise puhul tehtud avalduses ka laienemise järel tekkiva 450 miljoni tarbijaga ühisturu majanduseeliseid.

“Võttes need 10 riiki täisliikmeteks, laiendab EL rahu, stabiilsuse, demokraatia ja jõukuse tsooni sellesse kontinendi ossa, mis veel 15 aasta eest ei saanud nautida ühtki neist asjadest,” ütles ta.

“See on hea nii neile kui Euroopale tervikuna, ja see on hea ka USA-le.”

Schnabel osutas majandussidemetele, mis Ühendriikidel on nii 15 praeguse liikmesriigi kui ka 10 uustulnukaga.

“Paljud asjad, mis teevad laienemise EL-i jaoks kasulikuks, teevad selle kasulikuks ka meie jaoks,” sõnas ta ja lisas, et USA ärimeestele on kasulik suurem ja ühtselt reguleeritud ühisturg. Eksportöörid ja Euroopasse reisivad inimesed võidavad EL-is kehtivast inimeste ja kuapade liikumise vabadusest.

Suursaadik tõrjus möödunud aastal Iraagi sõjaga seoses esitatud väiteid, et USA sunnib EL-iga liituvaid riike Ameerika Ühendriikide ja Eroopa vahel valima.

“Need, kes arvavad, et uued EL-i liikmesriigid peavad otsustama, kas olla lojaalne Euroopale või Ühendriikidele, esitavad vale valiku. On võimalik olla hea eurooplane ja toetada igati ka transatlantilisi suhteid,” leidis Schnabel.