Mitchell, kes juhtis Obama administratsiooni edutuid katseid taaskäivitada otsekõnelused Iisraeli ja palestiinlaste vahel, teatas reedel otsusest amet maha panna, vahendas BNS.

Varem on Mitchell aidanud Põhja-Iirimaal rahu vahendada ning on Obama sõnul "väsimatu rahuadvokaat".

USA president kavatseb suurendada aktiivsust Lähis-Idas, kus mitmetes riikides on viimastel kuudel puhkenud valitsusvastased rahutused, mida on hakatunud nimetama "araabia kevadeks", kuid ei ole vähimatki märki Iisraeli-Palestiin konflikti rahumeelsest lahenemisest. Rahuprotsess seisab sügisest alates ning olukorda komplitseerib palestiina vaenupoolte võimujagamislepe ja ühise valitsuse moodustamine.

Obamal on neljapäeval kavas pidada välisministeeriumis kõne oma Lähis-Ida poliitikast, taustaks Osama bin Ladeni tapmine ja araabia riikides jätkuvate rahutused. Tõenäoliselt puudutab ta kõnes ka Ühendriikide lootust edasi viia kaua veninud Palestiina-Iisraeli rahukõnelusi, teatas Valge Maja reedel.

Järgmisel päeval, mis on Mitchelli viimane tööpäev, külastab Washingtoni Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.

Mitchelli lahkumise järel täidab esialgu tema kohuseid rahusaadiku senine asetäitja David Hale, ütles Obama.

Mitchell kirjutas Obamale lühikese kirja, öeldes, et võttis diplomaatilise töö vastu kavatsusega teenida selles ametis ainult kaks aastat. "Ma toetan igati teie nägemust üleüldisest Lähis-Ida rahust," kinnitas ta.

Obama nimetas Mitchelli Lähis-Ida saadikuks oma ametiaja teisel päeval 2009. aasta jaanuaris ja sestpeale on 77-aastane endine demokraadist senaator suhelnud aktiivselt nii iisraellaste, palestiinlaste kui sõbralike araabia riikidega, püüdes käima lükata kõnelused, mis päädiksid iseseisva Palestiina riigi rajamisega.

Viimastel kuudel, kui araabia ülestõusud kukutasid muu hulgas USA ammuse liitlase ja olulise rahupartneri Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki, on Mitchelli hoog märgatavalt vaibunud.