“Me arvame, et Süüria ähvardamine tuleb lõpetada. Me ei arva, et Süüria soovib sõda või olukorra pingestumist. Me oleme vastu Süüria julgeoleku rikkumisele,” teatas Katari välisminister šeik Hamad bin Jassim al-Thani ajakirjanikele.

“Me jälgime seda suure tähelepanuga ning kui seal on mõni probleem lahendada, siis tuleb seda teha poolte otsekõneluste kaudu,” rõhutas ta pärast kuue Pärsia lahe riigi välisministrite erakorralist kohtumist Saudi Araabia pealinnas.

USA kõrged ametnikud on süüdistanud Süüriat redupaiga andmises Iraagist põgenenud kõrgetele ametnikele ning Saddam Husseini abistamises Iraagi kaitsmisel USA juhitud invasiooni vastu.

Ühendriikide välisminister Colin Powell pehmendas teisipäeval Süüria vastast retoorikat, öeldes, et USA-l ei ole mingit plaani Süüria või Iraani ründamiseks, keda samuti massihävitusrelvade väljatöötamises süüdistatakse.

Süüria nimetas USA süüdistusi väljamõeldisteks, mille sihiks on edendada Iisraeli huvisid.

Šeik Hamad ütles, et kuueliikmeline Pärsia Lahe Koostöönõukogu (GCC) soovib liitlasvägede lahkumist Iraagist niipea kui võimalik ning riigi juhtimise andmist iraaklastele.

GCC on poliitiline, majanduslik ja sõjaline liit, kuhu kuuluvad Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Bahrein, Katar, Kuveit ja Omaan.

Need riigid on ka USA liitlased Pärsia lahe regioonis. Liitlasväed alustasid pealetungi Iraagile Kuveidi territooriumilt, Kataris on USA keskväejuhatuse peakorter ning Bahreinis asub USA 5. laevastiku peakorter.