Kui teade osutub tõeseks, on tegemist esimese juhusega, mil ühe riigi ametlik relvaüksus kuulutatakse terroristlike rühmituste hulka kuuluvaks.

Selline klassifitseerimine võimaldaks USA-l võtta sihikule selle relvaüksuse finantsid ja rahastamise.

USA on korduvalt süüdistanud Iraani Iraagi ja Afganistani destabiliseerimises ning selles, et Revolutsiooni Valvurid varustavad ja treenivad mässulisi.

Praegu kuulub USA välisministeeriumi poolt koostatud terroristlike organisatsioonide nimekirja 42 organisatsioni. Nende hulgas on al-Qaida, Liibanoni võitlejate rühmitus Hizbollah ja palestiinlaste Hamas ning Islamidžihaad.

Tundmatuks jäänud USA administratsiooni ametnikud rääkisid ajalehtedele New York Times ja Washington Post, et nüüd ollakse lähedal otsusele lülitada Revolutsiooni Valvurid sellesse nimekirja.

Samm on plaanitud Iraanile surve avaldamiseks, kuna Washington tunneb muret, et Teheran võib finantseerida ja toetada mässulisi Iraagis ning Talibani Afganistanis, samuti selliseid rühmitusi nagu Hizbollah Liibanonis.

New York Timesi andmeil oli otsuse taga välisminister Condoleezza Rice. Rice on viimase 12 kuu jooksul toetanud Iraaniga diplomaatilitse suhete kaudu asjade korraldamist. Kuid ta hakkas plaani toetama pärast seda, kui ÜRO julgeolekunõugus takerdus kava kehtestada Iraanile karminad sanktsioonid tuumaprogrammi tõttu.

Möödunud nädalal antud pressikonverentsil vihjas ka USA president George Bush sellele, et Revolutsiooni Valvurite suhtes võetakse karmim hoiak ning süüdistas neid oma nina Lähis-Ida asjadesse toppimises.

Revolutsiooni Valvurite üksus rajati 1979. aastal pärast seda, kui Iraani islamirevolutsioon kukutas šahhi ning tõi võimule karmi joonega usujuhid. Sel organisatsioonil on hinnanguliselt 125 000 liiget ning ta tegutseb Iraani armee põhikontigendist eraldiseisvana, omades iseseisvaid maavägesid, mereväge, õhujõudusid, luuret ning erivägesid.