Eelkõige keskendus USA el-Baradei kõnelustele Iraani tuumajärelvalve teemal, teatab CNN.

Washington süüdistab el-Baradeid erapoolikuses ja selles, et ta on liiga leebe Iraani suhtes. el-Baradei vihastas USA välja juba enne Iraagi sõda, sest ta oli avalikult kriitiline Valge Maja suhtes.

Kõnedest ei ole leitud otseselt kompromiteerivat materjali, kuid allikate kinnitusel näitavad vestlused Iraani diplomaatidega, et el-Baradei on erapoolik, aidates Iraanil leida lahendusi oma tuumaprogrammi säilitamiseks.

USA süüdistab Iraani rahumeelse tuumaenergia programmi varjus sõjalise tuumaprogrammi arendamises. Washington soovib teema tõstatamist ÜRO julgeolekunõukogus, kuid vajab selleks IAEA soovitust.

CIA ja USA välisministeerium ei ole teemat kommenteerinud. el-Baradei soovib kandideerida kolmandat korda oma ametisse järgmise aasta alguses ning USA on aktiivselt talle asendajat otsinud.

USA-l puudub aga teiste riikide toetus el-Baradei ametist mahahääletamiseks. Analüütikute hinnangul on tema telefonide pealtkuulamine osa kampaaniast, mille siht on avaldada talle survet pensionileminekuks.