USA suursaadik ÜRO-s John Bolton ütles kongressi ees esinedes, et kui mõni julgeolekunõukogu alaline liige kasutab vetot, siis kavatseb USA teha koostööd teiste riikidega, et kehtestada sanktsioonid ÜRO-st mööda minnes, teatab CNN.

Boltoni sõnul kasutab Iraan argumendina oma naftat ja gaasi, et mõjutada riike nagu India, Hiina, Venemaa ja Jaapan olema islamiriigi suhtes sõbralik.

Viiest vetoõigusega riigist kolm — USA, Suurbritannia, Prantsusmaa — on andnud mõista, et pooldavad sanktsioonide kehtestamist, kui Iraan ei peata oma uraani rikastamise programmi. Iraan teatas eelmisel nädalal, et kaalub rahvusvahelise tuumarelva leviku piiramise leppe liikmelisusest loobumist, kui talle jätkatakse surve avaldamist.

USA, kes on juba praegu kehtestanud Iraani suhtes karmi embargorežiimi, sooviks, et rahvusvaheline üldsus kehtestaks Iraani suhtes ekspordipiirangud sellistele kaupadele, mis abistavad sealset sõjatööstust. Samuti soovitakse kehtestada reisikeeld Iraani juhtkonnale ning külmutada Teherani poliitikute varad välismaal.

Venemaa ja Hiina on igasuguste sanktsioonide vastu, ehkki tunnistavad, et Iraan rikub oma lepingulisi kohustusi ning ei poolda tuumarelva sattumist Teherani kätte.

Iraani välisminister teatas teisipäeval, et on saanud ametlikud kinnitused nii Hiinalt kui Venemaalt, et need hääletavad ÜRO-s sanktsioonide kehtestamise või jõu kasutamise vastu.

USA asevälisminister Nicholas Burns ütles enne kohtumist EL-i ja Venemaa esindajatega, et arvatavasti nõuab ÜRO Iraani tuumaprogrammi lõpetamist. Resolutsioon viitaks ÜRO harta seitsmendale artiklile, mis teeb kõik nõuded liikmesriikidele kohustuslikuks.

Burnsi sõnul kehtestataks sanktsioonid juhul kui Iraan keeldub resolutsiooni täitmast.

Boltoni sõnul on võimalik, et resolutsioon, mis viitab seitsmendale peatükile, läheb julgeolekunõukogus läbi, sest Venemaa ja Hiina jätavad hääletamata.