Briti Rahvusringhäälingu vahendusel ütles kahe riigi läbirääkimistele järgnenud pressikonverentsil asevälisminister William Burns, et Pekingi tegutsemine Snowdeni osas "õõnestas usaldust" kahe riigi vahel.

Hiina riiginõuniku Yang Jiechi sõnul tegutses Hongkong vilepuhuja osas aga vastavalt rahvusvahelistele seadustele. Burnsi sõnul valmistas Hiina neile sellegipoolest "suurt pettumust".

Edward Snowden sai tuntuks juuni alguses, kui lekitas ajalehtedele Guardian ja Washington Post hulgaliselt informatsiooni, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

USA kuulutas alates 23. juunist Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis redutava lekitaja kolme nädala eest rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja tühistas tema passi. Vilepuhujale on poliitilist varjupaika pakkunud Venezuela, Boliivia ja Nicaragua, kuid kõigepealt peab mees jõudma ühe neist territooriumile.