Justiitsministeeriumi teatel on peakahtlusalune Corvallise linnas elav 19-aastane Mohamed Osman Mohamud - USA kodakondsuse saanud somaallane.

Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ja Portlandi politsei pidasid Mohamudi kinni reedel kella 17.40 paiku, kui ta üritas õhkida Portlandi Pioneer Courthouse Square'i tuledesüütamistseremoonia lähedusse pargitud kaubikut, mis tema arvates sisaldas lõhkekeha.

Tegelikult oli lõhkekeha võltsitud ja Mohamud meelitati lõksu, lisasid õiguskaitseametnikud

"Oht oli vägagi tegelik," rõhutas FBI eriagent Arthur Balizan, kes juhtis Oregoni operatsiooni. "Meie juurdlus näitab, et Mohamud oli täiesti valmis läbi viima väga suure rünnaku."

"Samal ajal tahan ma selle kogukonna inimestele kinnitada, et me ei andnud talle ühelgi hetkel tegelikku võimalust rünnakut läbi viia."

Kohtudokumentidest nähtub, et Mohamudiga võttis 2009. aasta augustis e-meili teel ühendust üks välismaa kaasosaline, kes arvatakse olevat seotud terrorismiga. FBI tegi kindlaks, et kaasosaline paikneb Pakistani loodeosa piiriprovintsis.

2009. aasta detsembris arutasid Mohamud ja tema kaaslane võimalust, et Mohamud sõidab Pakistani ja ühineb džihaadivõitlejatega. Väidetavalt andis mees Mohamudile ühe teise välismaa vandenõulase nime ja aadressi, kes pidi aitama tal kodumaal rünnaku teoks teha.

Järgnevate kuude vältel püüdis Mohamud edutult oma partneriga ühendust saada.

Juunis võttis Mohamudiga e-meili teel ühendust FBI agent, kes esines Pakistani kontaktisiku tuttavana. Lepiti kokku, et kohtutakse juulis Portlandis.

Sel kohtumisel rääkis Mohamud FBI agendile oma artiklitest, mis olid ilmunud mittemoslemite vastast vägivalda õhutavas võrguajakirjas "Jihad Recollections". Hiljem tunnistas ta, et on mõelnud uskmatute vastase püha sõjaga liitumisele juba alates 15. eluaastast ja on mõelnud ka välja, kus ja millal rünnata.

Mohamudi kavandatud sihtmärgiks oli iga-aastane jõulupuu tulede süütamine Portlandi keskväljakul, mis tänavu pidi toimuma 26. novembril.

FBI agendid juhtisid mitu korda Mohamudi tähelepanu plaani tõsidusele, hoiatades, et väljakul on palju lapsi, kuid Mohamud ütles, et tal ongi vaja suurt rahvahulka, et "rünnata neid nende enda elemendis - pühade ajal koos peredega", ilmneb kohtudokumentidest.

Järgmistel kuudel otsis Mohamud pommi paigaldamiseks sobiva koha ja saatis lõhkekeha komponentide nimekirja meilitsi FBI agentidele, kes tema ettekujutuses asusid pommi meisterdama. Ta meilis neile ka oma passipildid, sest nad olid lubanud aidata tal pärast rünnakut salaja Ühendriikidest lahkuda.

Novembri algul sõitsid Mohamud ja tema FBI "kaasosaline" ühte Lincolni maakonna kõrvalisse kohta ja õhkisid seal eelseisva rünnaku peaproovina seljakotti paigutatud lõhkekeha.

"Ma tahan, et kõik, kes sellest sündmusest osa võtavad, lahkuksid kas surnuna või vigastatuna," ütles Mohamud jõulutulede süütamist silmas pidades.

Samal päeval salvestas ta video avaldusega, milles põhjendas pommiplahvatuse läbiviimist.

Mohamud vahistati reedel, kui ta püüdis õhkida mobiiltelefoni abil Portlandi keskväljaku lähedusse pargitud kaubikut, milles tema arvates pidi olema pomm.