Esindajatekoja luurekomitee vabariiklasest esimees Mike Rogers ütles teisipäeval väljaandele Daily Beast, et nõuab luureanalüüsi uurimist, mille põhjal anti tagantjärele vaadatas vigane hinnang, et Vene vägede koondamine Ukraina piirile oli lihtsalt Vladimir Putini bluff.

USA rahvusliku luuredirektori büroo (ODNI) sellist hinnangut tutvustati kongressi liikmetele neljapäeval, kui Vene väed alustasid massilisi õppusi Ukraina piiril ning Vene sõjalaevad lähenesid Musta mere sadamalinnnale Sevastopolile. Washingtoni aja järgi reede hommikuks paistis see hinnang juba lühinägelik. Kuigi avalikku massilist sissetungi ei olnud, võtsid Venemaa paramilitaarsed üksused üle võtmetähtsusega transpordiobjekte Krimmi poolsaarel ja vägesid imbus ka üle piiri.

„(Kapitooliumi) mäel toimus ODNI personali antud briifing,“ rääkis Rogers. „Inimesed tulid sealt välja ning olid rahulolematud, sest leidsid, et neile öeldi, et mitte midagi ei hakka juhtuma ja siis 24 tundi hiljem tulid Vene väed Krimmi sisse.“

Rogers, kes ise briifingul ei käinud, ütles, et on näinud algseid luureraporteid kolmapäeva õhtu kohta, milles öeldi, et pole mingeid viiteid sellele, et midagi toimub. Rogersi sõnul ei peegeldanud ka ODNI neljapäevane analüüs samu analüütilisi järeldusi kui teiste luureagentuuride omad. ODNI asutati 2005. aastal osaliselt selleks, et sünteesida USA valitsuse 16 luureagentuuri luureandmeid ja analüüse.

„See oli analüüsi tulemus, teatud järeldus ühe kindla juhtumi kohta, et 24 tunni jooksul ei hakka midagi juhtuma, mis oli lihtsalt vale,“ ütles Rogers. „Seal oli üks teine asi teiselt agentuurilt, mis oli erinev.“ Teised USA ametiisikud ütlevad, et luure keskagentuuri (CIA) hinnangutes eelmisest kolmapäevast hoiatatakse selgelt, et Venemaa võib saata rohkem vägesid Krimmi.

Rogers jäi ettevaatlikuks ja ütles, et ta ei tea veel, kas eelmisel nädalal toimus luure läbikukkumine, ning selle väljaselgitamiseks alustaski ta uurimist.