Neli juhtivat mõlema erakonna läbirääkijat keeldusid kohaliku aja järgi eile õhtul laskumast detailidesse selle kohta, kuidas kokkulepe saavutati, ja kokkuleppe täpse sisu kohta, aga kui neilt küsiti, kas see sisaldab piirimüüri rahastamist ja lahendust sisserändajate kinnipidamiskeskuste voodikohtade küsimusele, ütles senati eraldiste komitee esimees Richard Shelby: „Meil on kokkulepe kõige selle kohta.”

Kokkulepe peab läbima kongressi mõlemad kojad ja saama president Donald Trumpi allkirja enne reede keskööd, et vältida uut valitsuse osalist tööseisakut.

See, millega Trump on valmis leppima, on aga läbirääkimiste kohal rippuv küsimärk. Kapitooliumi demokraadid ja vabariiklased on juba ammu märku andnud, et võiksid jõuda kokkuleppele, kui nad jäetaks omapead, aga küsimused selle kohta, millega president on valmis leppima, sisendavad protsessi pidevalt ebakindlust.

Eile õhtul Texase piirilinnas El Pasos kõnelnud Trump ütles, et talle tehti kokkuleppele jõudmine teatavaks, aga ta ei kuulanud selle üksikasju.

„Nad ütlevad, et on toimunud edasiminek. Lihtsalt, et te teaksite. Just nüüd, just nüüd,” ütles Trump. „Ma ütlesin, oodake minut, ma pean hoolitsema oma inimeste eest Texases. Ma pean minema. Ma isegi ei taha selle kohta kuulda. Ma ei taha selle kohta kuulda.”

Sisserändajate kinnipidamiskeskuste voodite arvule piirangu kehtestamise kohta ütles Trump El Pasos järgmist: „Ma ei allkirjasta kunagi eelnõu, mis sunnib vägivaldsete kurjategijate massilisele vabastamisele meie riiki.”