„Ajal, kui Venemaa annekteerib ebaseaduslikult Krimmi, toetab relvastatud mässulisi võitluses demokraatlikult valitud Ukraina valitsuse vastu ja peatab Ukraina maagaasiga varustamise ning ähvardab puudujäägiga ülejäänud Euroopat, on vastuvõetamatu, et mõni meie NATO liitlastest varustaks Venemaad ründeotstarbeliste sõjaliste võimekustega,“ öeldakse kirjas The Hilli vahendusel.

Kirjale allakirjutanute hulgas on senaatorid Mark R. Warner (demokraat, Virginia) ja Mark Kirk (vabariiklane, Illinois) ning esindajatekoja liikmed Adam Kinzinger (vabariiklane, Illinois) ja Bill Keating (demokraat, Massachusetts).

Kongresmenide sõnul on nende vastuseis Mistral-klassi helikopterikandjate Venemaale müümisele veelgi suurem pärast tsiviillennuki allatulistamist maa-õhk-tüüpi raketiga eelmisel nädalal Vene-meelsete separatistide kontrollitud alalt Ida-Ukrainas.

„Praegu kavatseb Prantsusmaa anda tõhusad, surmatoovad ründerelvad Venemaale, agressorile, kes võib kasutada neid relvi mitte ainult NATO sõdurite tapmiseks, vaid ka NATO liitlasterritooriumi ründamiseks,“ kirjutavad kongresmenid.

„Härra president, Ühendriigid, Prantsusmaa ja ülejäänud NATO liitlased peavad nüüd kokku hoidma ja seisma kindlalt, et tagada, et sellel tegevusel on tagajärjed, tagajärjed, mis lähevad kaugemale sanktsioonidest, mis on seni välja kuulutatud,“ lisasid allakirjutanud.

Hollande ütles esmaspäeva õhtul, et üks Mistral-klassi sõjalaev antakse Venemaale üle oktoobris, vaatamata NATO liitlaste vastuseisule. Teise laeva üleandmine sõltub aga Venemaa suhtumisest Ukraina kriisi.