See otsus ei tähenda siiski, et sellega BP kohtuvaidlused lõppeksid. Ettevõte naaseb 25. veebruaril Ühendriikide Louisiana osariigi kohtusse kohtuasja raames, millesse on koondatud kokku kümneid järelejäänud ettevõtte suhtes esitatud kohtuhagisid, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Lisaks peab lahenduseni jõudma keskkonnakahjude tekitamist käsitlev tsiviilkohtuasi, mille tulemusena võib kohus otsustada määrata BP-le 18 miljardi USA dollarini ulatuva trahvi, juhul kui see ettevõtte keskkonnakatastroofini viinud hooletuses süüdi mõistab.

"Süü omaksvõtt näitab, et BP mõistab ja tunnistab oma süüd selles tragöödias ja vabandab kõikide kannatanute ees," seisis BP asepresidendi Luke Kelleri avalduses.

"BP-l on siiralt kahju keskkonnale tekitatud kahju eest, me vabandame keskkonnareostuse tõttu kahjustada saanud isikute ja kogukondade ees," lisas ta.

BP renditud naftaplatvormil Deepwater Horizon toimus 20. aprillil 2010 plahvatus, milles hukkus 11 töölist. Järgnenud 87 päeva jooksul voolas merre 4,9 miljonit barrelit naftat, põhjustades naftatööstuse aegade suurima merereostuse ja Ühendriikide ajaloo rängima keskkonnakatastroofi.

Nafta reostas viie osariigi ranniku.

BP on maailma suurimaid energiakontserne ja selle turuväärtust hinnatakse 127 miljardile dollarile. Firma teenis eelmise aasta kolmandas kvartalis 5,43 miljardit dollarit kasumit.

Ettevõte tunnistas end mullu 11. novembril 11-s ettekavatsemata tapmist puudutavas süüdistuspunktis, ühes kongressile vassimise süüdistuspunktis ning kahes keskkonnareeglite rikkumise süüdistuspunktis süüdi.