Lennuk toimetas möödunud neljapäeval tiibraketid Minoti lennuväebaasist Barksdale’i lennuväebaasi, kus need pidi kahjutuks tehtama.

„See on suur prohmakas ning viib mõne mehe ametiliinis allapoole,“ ütles õhujõudude erukindralmajor Don Shepperd, kes on CNN-i militaarküsimuste analüütik.

Shepherdi sõnul nõustus USA Külma sõja aegse leppe kohaselt mitte lennutama tuumarelvi. „Näib, et seda lepet on rikutud,“ ütles ta.

USA õhujõud ütlevad, et lend ei kujutanud avalikule julgeolekule ohtu. Õhujõud on alustanud intsidendi kohta juurdlust ning kõigi operatsiooniliste protseduuride ülevaatust.

„Kõik tõendid, mida me seni näind oleme, viitavad eraldiseisvale veale,“ ütles USA õhujõudude esindaja kolonelleitnant Edward Thomas. „On tähtis ära märkida, et relvad olid kogu aja turvalised, kindlustatud ning sõjaväe kontrolli all. Viga avastati õhujõudude sisekontrolli ajal,“ ütles Thomas.

Enne rakettide kinnitamist B-52 pommitaja külge oleks tulnud neilt eemaldada lõhkepead, ütlevad sõjaväeametnikud. Ametnike sõnul ei teadnud aga meeskond, et nad lendasid tuumalõhkepeadega. Viga avastati pärast seda, kui lennuk jõudis Louisianasse.

Pentagoni pressiesindaja Geoff Morrell tegi selgeks, et mure eksimuse pärast on jõudnud kõige kõrgematesse võimukoridoridesse.

Sõjaveametnike sõnul on tegemist tuumarelvi puudutavate turvareeglite jämeda rikkumisega. Ühe ametniku sõnul ei mäleta ta, et kunagi varem oleks midagi taolist juhtunud.

Õhujõud teatasid, et 14. septembril peatatakse kõigi hävituslennukite ja pommitajate lennud USA kohal, et lennuprotseduurid üle vaadata.