USA justiitsministeerium kirjeldas mitu kuud kestnud hoolikalt kavandatud operatsiooni, mis viis Ferdausi vahistamiseni, vahendab BBC News.

Võimude teatel töötas Northeasterni ülikoolis füüsika eriala lõpetanud Ferdaus välja kaheksa mobiiltelefonidel põhinevat detonaatorit, mis olid mõeldud pommide plahvatama panemiseks Lähis-Idas, ja andis need üle FBI salaagentidele, kes esinesid al-Qaida esindajatena.

2011. aasta juunis toimunud kohtumisel öeldi Ferdausile, et tänu esimesele telefonidetonaatorile hukkus Iraagis kolm USA sõdurit ja sai haavata veel neli või viis. „See on täpselt see, mida ma tahtsin,“ ütles Ferdaus seepeale salaagentidele.

2011. aasta jooksul hakkas Ferdaus agentidele rääkima oma soovist korraldada rünnak USA kaitseministeeriumi hoone Pentagoni ning kongressi asupaiga Kapitooliumi vastu.

Kaasosalisi teeselnud agendid varustasid Ferdausi lõhkeainega C-4, kaugjuhitava lennuki ja relvadega. Ferdaus arreteeriti kolmapäeval, hetkel, kui ta oli panemas äsja omandatud relvi hoiule.

Süüdimõistmise korral ootab Ferdausi kuni 15-aastane vanglakaristus välisriigi terroriorganisatsiooni abistamise ja varustamise ning kuni 20-aastane vanglakaristus katse eest hävitada rahvusliku julgeolekuga seotud objekte.