McChrystali ülevaade Afganistani strateegiast ei sisalda soovitusi vägede suuruse kohta tulevikus, kuid on aluseks president Barack Obama pikaajalises plaanis tehtavatele otsustele Afganistani sõja kohta, kirjutab Daily Telegraph.

McChrystal võttis härjavõitluse metafoori kasutusele selleks, et rõhutada oma muret selle üle, kuidas USA ja NATO on Talibani väljajuurimiseks Afganistani paisanud suure hulga elavjõudu, kuid lasknud siis Talibanil need territooriumid tagasi võita. McChrystali hinnangul on Afganistani inimesed kaotanud usu välisriikide vägede kohalolekusse, sest sõda Talibani vastu pole nende elus suurt midagi muutnud.

Alates juhtimise ülevõtmisest juunis on kindral McChrystal keskendunud mässuliste tagaajamise asemel Afganistani elanikkonna kaitsmisele.

McChrystal soovitab koondada väed rohkem suurematesse asustuskeskustesse ja tagada see, et kui Talibani võitlejad on kord mõnest piirkonnast välja tõrjutud, jäävad välisriikide väed sinna kohale, et vältida Talibani kättemaksu kohalikule elanikkonnale. Samuti tuleb McChrystali hinnangul parandada ja kiirendada Afganistani oma sõdurite ja politseinike väljaõpetamist, kuigi kindral leiab, et Afganistani armee ei saa valmis veel lähema kolme aasta jooskul.

McChrystali käsutuses on praegu umbes 100 000 Lääne sõjaväelast, sealhulgas 63 000 ameeriklast ja 9000 britti. Spekuleeritakse, et McChrystal võib paluda veelgi lisavägesid, kuigi pole selge, kas Obama selle heaks kiidaks.

Tänavune aasta on juba praegu Afganistanis paiknevatele vägedele olnud kõige kaotusterohkem. Alates märtsist on Afganistanis surma saanud rohkem Lääne sõdureid kui aastatel 2001-2004 kokku.