Leht teatas välisministeeriumi kõrgele ametnikule viidates, et president George W. Bushi administratsioon esitab oma seisukohad reedel mitmekümnele Washingtonis resideeruvale suursaadikule ja püüab saavutada toetust nimetatud kahe teema konverentsilt väljajätmisele.

ÜRO rassismi-, rassilise diskrimineerimise, ksenofoobia- ja sallimatusevastane konverents toimub 31. augustist 7. septembrini Lõuna-Aafrika Vabariigis Durbanis.

“Me peame oma positsiooni täiesti selgeks tegema,” ütles välisministeeriumi ametnik. “Me ei taha, et keegi üllatuks Durbanisse saabudes ja imestaks, miks meid seal ei ole.”

Posti sõnul on ametniku teadaanne mõeldud eelkõige ÜRO kõrgemale inimõigustevolinikule Mary Robinsonile, kes on konverentsi peakorraldaja.

Robinson alustab esmaspäeval Genfis viimast kohtumistevooru, et arutada rassismikonverentsi päevakorda.

“Olen teadlik, et meil on ees paras hulk takistusi,” ütles Robinson.

Araabia ja Aasia riigid on esitanud deklaratsiooniprojekti, milles nimetatakse palestiinlaste kohtlemist Iisraeli poolt “uut liiki apartheidiks”.

Rahvusvaheline inimõigusteorganisatsioon Human Rights Watch nõuab orjuse hüvitamise arutelu.

“Mõned Genfi delegaadid on mitmes punktis välja pakkunud vastuvõetamatuid väljendeid,” ütles neljapäeval USA välisministeeriumi pressiesindaja Breda Greenberg ja ütles, et nende kõrvaldamiseks tuleb teha tõsist tööd.

Ta lisas, et USA on muuhulgas vastu Iisraeli valitsuse poliitika uut liiki apratheidiks nimetamisele.

USA saadab oma delegatsiooni Genfi kohtumisele ja siis arutatakse, milline saab olema Ühendriikide osavõtt Durbani konverentsist.