„Konsolideerimine“ säästab USA valitsusele umbes 500 miljonit dollarit aastas, kuid ei kahanda USA sõjalist jõudu, väidavad Pentagoni ametnikud AFP vahendusel.

Praegusest 67 000 USA sõjaväelasest Euroopas jääb ilmselt alles vaid umbes 1200, ütles üks riigikaitseametnik AFP-le.

Vaatamata sulgemistele pidavat USA endiselt oma kohuseks Euroopa julgeoleku kaitsmist.

„Lõpuks aitab see meie infrastruktuuri muutmine maksimeerida meie sõjalisi võimekusi Euroopas ja tugevdada meie tähtsaid Euroopa partnerlusi, nii et me saame kõige paremini toetada oma NATO liitlasi ja partnereid selles regioonis,“ ütles USA kaitseminister Chuck Hagel oma avalduses.

Paljude USA baaside asukoht Euroopas on paika pandud pärast Teist maailmasõda ja külma sõja pingelistel aastatel ning ametnike sõnul muudavad uued olud ja tehnoloogia mõned objektid iganenuks.

Suurbritannias suletakse suur Mildenhalli baas, kus tegutsevad tankurlennukid ja eriväed. Selle asemel paigutatakse kaks eskadrilli uusi hävituslennukeid F-35 järgmiste aastate jooksul Lakenheathi baasi. Eriväed viiakse üle Saksamaale.

500 sõjaväelast ja tsiviilisikut viiakse ära ka Portugali Assoori saartel asuvast Lajesi baasist, mille üle on sügavat rahulolematust väljendanud Portugali valitsus, sest sellel on tõsised majanduslikud ja sotsiaalsed tagajärjed Terceira saarele.

Veel lahkutakse kahest väiksemast baasist Suurbritannias, Alconburyst ja Molesworthist.

Mitmed kasarmud, komissariaadid ja muud objektid suletakse Saksamaal, Belgias ja Hollandis.