Relvastamata Minuteman III rakett lasti välja Vandenbergi õhujõudude baasis asuvast raketihoidlast. Kiirusega kuni 24 000 km/h lendas see pool tundi, kuni tabas oma sihtmärki Kwajaleini atollis Marshalli saartel Vaikse ookeani lõunaosas, kirjutas Reuters.

Katsetust jälginud USA asekaitseminister Robert Worki sõnul on 2011. aasta jaanuarist vähemalt 15 korda korraldatud raketikatsetuste eesmärk näidata USA võistlejatele Venemaale, Hiinale ja Põhja-Koreale, et USAl on töökorras tuumarelvastus.

"Meie ja venelased ja hiinlased teeme pidevalt raketikatsetusi, et näidata, et meil kasutusel olevad raketid on töökorras. Ja sõnum on... et oleme vajadusel valmis kasutama oma riigi kaitsel tuumarelvasid," ütles Work.

USA tuumarelvastus hakkab jõudma oma kasuliku eluea piirile ja president Barack Obama administratsioon soovib kulutada suuri summasid tuumarelvastuse uuendamiseks.

Obama viimane kaitse-eelarve nägi ette 1,8 miljardit lisadollarit, et uuendada USA vananevaid tuumapommitajaid, rakette, allveelaevasid ja teisi süsteeme. USA tuumarelvade väljavahetamine maksaks 10 aasta jooksul 320 miljardit ja 30 aasta jooksul kokku 1 triljon dollarit.

Obama otsus kulutada raha tuumarelvastuse uuendamisele on irooniline kannapööre presidendile, kes oma ametiaja alguses soovis vähendada USA sõltuvust tuumarelvastusest. See oli üks põhjuseid, mille eest ta oma ametiaja alguses Nobeli rahupreemia sai.

Kriitikute sõnul on Pentagoni plaan liiga kallis ja ebavajalik, sest seab eesmärgiks võime võtta kasutusele kõik 1550 tuumalõhkepead, mida lubab USA-le START lepe. Obama sõnul võiks USA vähendada oma tuumalõhkepeade arvu kolmandiku võrra ja jääda ikka turvaliseks.

Worki sõnul mõistab valitsus rahaprobleemi. Pentagon vajaks tuumarelvade oma osa jaoks aastatel 2021-2035 18 miljardit dollarit aastas, sellal kui samale ajale satub suur kulutamisvajadus tavalistele laevadele ja lennukitele.