Informatsioon vanglalaevade kohta on ilmsiks tulnud mitmetest allikatest, sealhulgas USA armee ja Euroopa Nõukogu avaldused ning vangide tunnistused, kirjutab The Guardian.

Inimõigusteorganisatsioon Reprieve’i poolt läbi viidud uurimise tulemusena võib USA olla 2001. aastast alates kasutanud kuni 17 laeva ujuvate vanglatena. Kinnipeetavaid kuulatakse laeva pardal üle ja viiakse seejärel mujale, tihti avalikustamata paika.

Laevad, millel usutakse olevat hoitud vange on näiteks USS Bataan ja USS Peleliu. Ülejäänud 15 laeva on kahtluste kohaselt opereerinud India ookeanis Diego Garcia saare ümbruses, mida nii Suurbritannia kui USA kasutavad sõjaväebaasina.

Üks Guantánamost vabastatud vang annab edasi oma kaasvangi lugu kinnipidamisest laeval: „Üks mu kaasvange oli enne Guantánamosse tulekut Ameerika laeval. Ta ütles, et laeval oli veel umbes viiskümmend vangi. Neid kõiki hoiti laeva põhjas kinni. Laeval hoitavaid inimesi peksti hullemini kui Guantánamos.”

Reprieve’i esindaja Clive Stafford Smithi sõnul hoiab USA valitsus praegu ilma kohtuta salajastes vanglates kinni 26 000 inimest ning 2001. aastast alates on kogu süsteemist läbi käinud 80 000 inimest.