Ühe kõrge sõjaväelase teatel viiakse 40 protsenti Iraagi vastu kasutatud USA lennukist Pärsia lahelt kodumaale tagasi. Samal ajal sisenevad Iraaki sõdurid, kelle ülesandeks on riiki stabiliseerida ja taastada. Koju saadetakse ka radaritele tabamatud õhujõudude lennukid.

Esmaspäeval võtsid USA merejalaväelased oma kontrolli alla president Saddam Husseini kodulinna Tikriti. Eeldatavasti oli see üle kolme nädala väldanud sõja viimane suur lahingoperatsioon.

Eelseisvatel nädalatel on suurem vajadus inseneride, sõjaväepolitseinike ja mittesõjaliste üksuste järele, ütles kindralmajor Stanley McChrystal, kui ajakirjanikud pärisid talt ligi 150.000 juba Iraagis viibiva USA ja Briti sõduri kohta.

“See on kavandatud juurdetoodavate vägedena. Ma usun, et seda on juba praegu näha,” lisas McChrystal.

USA kaitseminister Donald Rumsfeld keeldus küll esmaspäeval Iraagi sõda võidetuks kuulutamast, kuid kinnitas, et pärast Bagdadi langemist möödunud nädalal on Iraagi stabiliseerimisel on saavutatud suurt edu.

McChrystal avaldas arvamust, et suuremad võitlused on läbi, sest Iraagi sõjaväeüksused on purustatud.

Ta ütles, et kaks lennukikandjat on teel koju ning viimase ööpäeva jooksul heideti Iraagi pihta alla 200 pommi. Sõja kõrghetkel tabas Iraaki üle 1000 pommi päevas.