Washingtonile sai kaotus osaks neljapäeval, kui hääletati kandidaate kolmele lääneriikide kohale komisjonis. Prantsusmaa sai 52, Austria 41, Rootsi 32 ja USA 29 häält.

Väljakukkumise põhjustena on nimetatud nii kehva lobitööd, USA suursaadiku puudumist ÜRO-s, kui ka Washingtoni hukkamõistvaid hinnaguid inimõiguste olukorrale Hiinas, Venemaal, Kuubal, Sudaanis ja mujal.

Mõned pidasid põhjuseks hoopis Washingtoni hiigelvõlga ÜRO-le ning president George W. Bushi seisukohti keskkonna ja kaitseküsimustes ning suhtumist rahvusvahelistesse organisatsioonidesse.

Salajane hääletus toimus New Yorgis ÜRO Majandus- ja Sotsiaalnõukogus, mis on Genfis baseeruva 53-liikmelise inimõigustekomisjoni emaorganisatsioon.

USA, Venemaa ja India on komisjoni töös osalenud selle loomisest peale. Komisjoni esimene esimees ja 1948. aasta Inimõiguste Ülddeklaratsiooni põhiautor oli Ühendriikide presidendi Franklin D. Roosevelti naine Eleanor Roosevelt.

“Loomulikult oleme pettunud,” ütles USA kõrgeim esindaja James Cunningham, keeldudes väljajäämise põhjuste üle spekuleerimast.

“Me tahtsime väga komisjonis teenida,” lisas ta.

USA välisministeeriumi tundmatuks jäänud ametnik kinnitas, et väljahääletamise põhjuseks ei olnud rahaasjad. Ühendriigid on maailmaorganisatsioonile võlgu 1,7 miljardit dollarit.

Joanna Weschler, ÜRO esindaja inimõigusteorganisatsioonis Human Rights Watch ütles, et USA on “viimastel aastatel korduvalt hääletanud mitmetes inimõiguste küsimustes valel poolel”.

Vastu on hääletatud maamiinide keelustamise leppele, rahvusvahelise kriminaalkohtu loomisele ning resolutsioonile, mis kutsus üles muutma aidsiravimeid igaühele kättesaadavaks.

“USA väljahääletamine ei ole mingi üllatus. Kuid karistada USA-d ja valida Sudaan on küll täielk absurd,” lisas Weschler.

Tema sõnul on mitmetes sel ja juba möödunud aastal komisjoni valitud riikides nagu Ugandas, Togos, Süürias, Alžeerias, Liibüas ja Saudi Araabias inimõigustega olukord väga kehv. Sellised riigid ei tohiks otsustada teiste inimõiguste rikkujate üle.

USA kongressmen Nita Lowey nimetas piinlikuks seigaks Ühendriikide administratsiooni suutmatust nimetada uut ÜRO suursaadikut Richard Holbrooke’i asemel, kelle oli ametisse pannud ekspresident Bill Clinton.

Bush valis märtsis uueks saadikuks erru läinud karjääridiplomaadi John Negroponte, kuid ei ole tema kandidatuuri veel Kongressi saatnud.

Neljapäeval komisjoni valitud 14 uue liikme hulgas on kolme Euroopa riigi ja Sudaani kõrval Bahrein, Lõuna-Korea, Pakistan, Horvaatia, Armeenia, Tðiili, Mehhiko, Sierra Leone, Togo ja Uganda.