USA kaitseministeeriumi teatel tuli ametlik palve seesuguse sooviga sisejulgeolekuministeeriumist, millele kaitseminister Mattisel tuli anda oma nõusolek, mida ta ka reedel oma korraldusega tegi, vahendab uudisteagentuur AP.

Tema korralduse kohaselt tuleb kaitseministeeriumi ametnikel hakata hindama, millise koosseisuga, kui suurt ja kui mitu üksust tuleks Mehhiko piirile lähetada.

Juristid tegelevad samal ajal reeglistiku koostamisega, mis sätestab jõukasutamise piiri. Kuigi sõdurite roll piirialadel saab eeldatavasti olema puhtalt toetav ja põhiülesannetega jääb endiselt tegelema piirivalveamet, võidakse neile enesekaitseks siiski relvad anda.

Teema tõusis päevakorda pärast seda, kui USA suunas hakkas liikuma mitmesajapealine karavan, mis koosneb peamiselt noortest meestest ja naistest koos lastega, kes põgenevad Kesk-Ameerikast, peamiselt Hondurasest vägivalla, vaesuse ja korruptsiooni eest.

Teel USAsse ühines nendega aga ka tuhandeid inimesi El Salvadorist ja Guatemalast.

USA president Donald Trump säutsus eelmisel nädalal oma Twitteri kontol, et kui põgenikke ei suudeta enne USA piiri peatada, ei jää tal üle ühtki teist lahendust, kui sulgeda piir ja viia seda kaitsma sõjavägi.

„Ma pean kõige karmimate sõnadega paluma Mehhikol peatada see pealetung ja kui ta ei ole võimeline seda tegema, kaasan USA sõjaväe ja SULGEN MEIE LÕUNAPIIRI!” teatas Trump.

Trumpi sõnul on tegemist „rünnakuga meie maa vastu Guatemala, Hondurase ja El Salvadori poolt”, kust „voolab sisse /.../ PALJU KURJATEGIJAID /.../ kriminaalne element ja NARKOOTIKUMID“, mis on „minu jaoks presidendina kaugelt tähtsam kui kaubandus või USMCA (vabakaubanduslepe Mehhiko, USA ja Kanada vahel)“.