Muu hulgas teeb see otsus naistele kättesaadavaks tuhandeid uusi töökohti USA armees ja võimaldab teenimist eriüksustes. Täpsemalt avab see naistele 230 000 uut töökohta, enamus neist maavägede ja merejalaväe üksustes, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Kaitseminister Leon Panetta peaks otsusest neljapäeval ametlikult teatama. Pole siiski teada, millal uuendus täpselt jõustub, kuid oletatakse, et mitte enne 2016. aastat.

Naiste osalemine üksustes, mille peamiseks ülesandeks on võitlus eesliinil, keelati 1994. aastal. Naised võivad küll juhtida näiteks hävituslennukit, kuid maavägede eesliinile pole neil asja.

Iraagis ja Afganistanis viimase kümne aasta jooksul teeninud USA sõduritest umbes 12 protsenti on olnud naised, neist on surma saanud 84. Osaliselt on nõutud keelu tühistamist just selle tõttu, et piirangutest hoolimata on naissõdurid seal sattunud täiemahulise sõja keskmesse. Aktivistide hinnangul pärsib keeld ka naiste armeekarjääri ja takistab neil tõusmast kõrgetele auastmetele, kus lahingukogemus on vajalik.

Naisaktivistid on rõhutanud, et nad ei nõua erikohtlemist, vaid võrdseid võimalusi.