Inimõiguste eest võitlevad organisatsioonid süüdistavad USA võime selles, et vangidele, kes asuvad ilmselt väljaspool USA territooriumi, ei võimaldata kohtumisi Punase Ristiga, ning avaldavad kahtlust, et neid võib olla piinatud. Mõnede vangide puhul ei tunnista USA võimud isegi vangi olemasolu, ütleb Human Rights Watch CNN-i andmetel.

Keeldudes avaldamast vangide asukohta või seda, et nad üldse vahi all on, rikub riik inimõiguslaste sõnul Genfi konventsiooni ja teisi rahvusvahelisi lepinguid. Grupi sõnul on USA käes vangis sellised terroristid nagu Khalid Shaikh Mohammed, 11. septembri terrorirünnakute peaideoloog, samuti Osama bin Ladeni lähedane abi Abu Zubaydah.

“USA alandab ennast, kui ta läheneb terrorismivastasele sõjale põhimõttel eesmärk pühitseb abinõu,” ütles Reed Brody Human Rights Watchist.

Organisatsiooni raport väidab, et mitmed vangid on andnud küll väärtuslikku infot USA võimudele, kuid juhib ka tähelepanu sellele, et mõned vangid on surve all olles lihtsalt rääkinud seda, mida ülekuulajad tahavad kuulda.

Organisatsioonil puudub otsekontakt vangidega ja enamik raporti väidetest põhineb meediast saadud infol ning anonüümsete ametnike väidetel.

CIA on keeldunud raportit kommenteerimast, kuna pole sellega veel tutvunud.