USA armee töötab välja ka ettepanekuid nõrga Somaalia valitsuse toetamiseks julgeolekujõudude väljaõppel ja rannavalve arendamisel. Ettepanekud esitatakse president Barack Obama administratsioonile, mis kaalub koordineeritud USA ja rahvusvahelist vastulööki piraatlusele, vahendab Bloomberg.

Washingtonis asuva Heritage’i fondi uurija James Carafano sõnul ei ole muud kindlat ja kiiret lahendust peale vägede Somaaliasse viimise ja piraatide baaside hävitamise.

1992. aastal president George H. W. Bushi ajal leidsid Somaaliasse näljahädaga võitlema saadetud USA sõdurid end kodusõja keskelt. 42 ameeriklast sai surma, enne kui president Bill Clinton väed 1994. aastal Somaaliast välja tõi.

Ametnikud hoiatasid, et igasugusel tegevusel, kas diplomaatilisel või sõjalisel, peab olema Somaalia rahva toetus. Traditsiooniliselt ollakse seal aga välisinterventsiooni suhtes umbusklikud.

USA ametnike sõnul oleks eesmärk võidelda seadusetusega ja vähendada vaesust, mille üks sümptoomidest piraatlus on. Arutatakse võimalusi saata riiki rohkem otsest toidu- ja põllumajandusabi.

Maavägede operatsiooni juhiks USA Aafrika väejuhatus Africom. Erinevalt teistest USA väejuhatustest pole Africomi alluvuses suuri väeüksusi. Ainuke alaline baas asub Djiboutis. Igasugune sõjaline tegevus tuleks kooskõlastada Bahreinis baseeruva viienda laevastikuga.

Operatsiooni võidaks kaasata ka föderaalne juurdlusbüroo FBI.