Demokraatidest kongresmenid avalikustasid Eriolukordade Föderaalse Agentuuri FEMA aasta tagasi ohtude kohta koostatud mahuka ettekande, vahendab ETV Online.

Ligi aasta tagasi korraldati Baton Rouge’is ka kohalike võimude ja FEMA allasutuste staabiõppus, kus analüüsiti samamahulise katastroofi järel päästeoperatsioonide korraldamise stsenaariume, kirjutab San Francisco Chronicle. Asja kohta koostati ka põhjalik soovitusi ja ettepanekuid sisaldav dokument, mille said kõik 270 osalenud föderaal- ja kohalike päästeteenistuste juhti.

Dokumendis on kirjas, et Louisiana osariiki tabav 3-5 tugevuskategooria orkaan “kutsub esile katastroofi, millega osariik ilma föderaalabita hakkama ei saa”.

Ettekandes on detailselt ära toodud õnnetuse võimaliku mastaabid: kohati jääb kuni 6-meetrise veekihi alla 500 ruutkilomeetrit New Orleansist, evakueerida tuleb ligi miljon elanikku, samas aga jääb linna lõksu kuni 350 000 inimest.

“New Orleans jääb elektri, toidu, joogivee, arstiabi ja transpordita väga pikaks perioodiks,” hoiatati ettekandes. FEMA eksperdid hoiatasid ka päästeoperatsiooni korraldamisel tekkida võivatest probleemidest.

Dokumendis oli ka soovitus tuhande orkaanivarjendi rajamiseks ning suure hulga kopterite ja kaatrite varumiseks päästetöödeks, samuti massiliseks vaktsineerimiseks.

Avaldatud ettekanne läheb teravasse vastuollu USA juhtkonna ametliku positsiooniga, mille järgi polnud orkaani Katrina tagajärjel tekkinud katastroofi ulatust võimalik ette näha.