Kahe mehe tegevus tuli ilmsiks siis, kui Säpo märkas, et ameeriklased jälgivad samu isikuid, keda Säpo samuti terrorismis kahtlustas, teatasid anonüümseks jäänud allikad The Locali vahendusel.

Washington Rootsi võime agentide tegevusest ei informeerinud ning varsti pärast nende avastamist lahkusid nad riigist.

Viidates Pakistani mitteinformeerimisele Osama bin Ladeni tabamise kohta kolm nädalat tagasi kirjutab Svenska Dagbladet, et USA on tegelenud salajase luuretegevusega terroristide vastu ka Rootsi territooriumil.

„Rootsi on seega muutunud välisriigi terrorijahi areeniks ilma Rootsi valitsuse teadmata,“ kirjutab ajaleht.

USA saatkonna esindaja Christopher Dunnett rõhutas USA ja Rootsi vahelise koostöö tähtsust.

„Meil on suurepärane koostöö Rootsi võimudega mitmetel aladel, sealhulgas terrorivastases tegevuses,“ ütles Dunnett esmaspäeval agentuurile TT. Ilma loata spioneerimist Dunnett aga kommenteerima ei nõustunud. „Me ei kommenteeri julgeolekuküsimusi detailides,“ ütles USA esindaja.

Kommentaaridest keeldusid Säpo juht Anders Danielsson, Rootsi välisminister Carl Bildt ja justiitsminister Beatrice Ask.

Peaminister Fredrik Reinfeldt ütles, et pole USA agentide tegevusega Rootsis üksikasjalikult kursis. „Ma ei taha spekuleerida meedias avaldatud informatsiooniga, sest meil on Rootsis väga sõltumatud agentuurid, mis opereerivad oma vastutusalas,“ ütles Reinfeldt.