“Kahe nädala eest ei oleks keegi osanud kujutleda, et ülemaailmne julgeolek võib nii dramaatiliselt muutuda,” ütles Robertson usutluses Itaalia ajalehele la Repubblica.

“Tänaseks oleme näinud kõrvalmõju — NATO ja Venemaa on liikunud teineteisele palju lähemale, kui kõrvalt vaadates paistab,” ütles ta.

Moskva ei tunneks end ohustatuna, kui USA ja NATO väed kasutaksid endisi Nõukogude Liidu vabariike baasidena Afganistani ründamisel, ütles Robertson.

“Läänel ja Venemaal on nüüd ühine eesmärk, mida neil kahe nädala eest polnud. Nad teavad väga hästi, et me ei kavatse Kesk-Aasiasse laieneda. See on ühine võitlus terrorismi juurte leidmiseks ja väljakiskumiseks. Nagu me kõik teame, asub osa neist juurtest Afganistanis,” ütles Robertson.

“Sellest tuleb sõjaline konflikt, kuid mitte ainult. Võrdleksin seda orjandusvastase võitlusega 18. sajandil. Ka siis oli raske teada, kes vastane on, ja ka siis seostus võitlusega keerukas majandushuvide võrk. Loodi suur riikide koalitsioon, kasutati sõjalisi vahendeid, kuid mitte ainult neid, ja lõpuks orjus likvideeriti,” rääkis NATO liider.